Maison verte et bleue Groen en blauw huis
Een plek van ontdekking en belangenbehartiging voor duurzaam voedsel in het hart van Neerpede
nl

Het Rietveld van Neerpede

UITNODIGING: BEHEERDAG van het nieuwe natuurgebied

ZATERDAG 15 SEP 2018 | 10u tot 15u

Natagora en het Groen en blauw huis nodigen u uit voor de eerste participatieve beheerdag van het rietveld van Neerpede.

Kom de natuur, haar bescherming en evolutie een handje helpen tijdens een gezellige beheerdag in het rietveld van Neerpede. De ideale gelegenheid om het natuurgebied op speelse en nuttige wijze te ontdekken. Rondleiding in het natuurgebied op het einde van de dag.

We spreken af op zaterdag 15 september van 10u tot 15u voor het beheer. Verzamelplek: het Groen en blauw huis, Ketelstraat 1A (1070 Anderlecht).

Op het programma:

  • Maaibeurt om het rietveld te onderhouden en de ontwikkeling van houtgewas en nitraatrijke planten te beperken.
  • Aanbrengen van een maaisellaag in enkele goedgeplaatste hopen om de biodiversiteit te verwelkomen​.
  • Snoeien van sommige wilgen.
  • We sluiten de dag af met een rondleiding in het natuurgebied.

Voorzie:
werkhandschoenen (als u er heeft), laarzen en oude en aan de weersomstandigheden aangepaste kleding, net als een lunchpakket.

Info en inschrijvingen:
Stephan Fumière
0496/709 719
stephan.fumiere.natagora@gmail.com

Sinds verschillende jaren zet de gemeente Anderlecht zich in voor de bescherming van Neerpede, in samenwerking met het Groen en Blauw Huis en het Brussels gewest. De bescherming van de biodiversiteit is een prioritaire doelstelling, vooral in vochtige milieus die kenmerkend zijn voor deze uitzonderlijke ruimte in Brussel.

Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om een gemeentelijk terrein in de Neerpedestraat tot natuurgebied om te vormen. Het gaat om het vochtige terrein tussen nummer 815 en de graasweide naast nummer 825. De structuur van het rietveld wordt, net als het gebladerte, erg op prijs gesteld door de bosrietzanger en verwelkomt eveneens de ijsvogel, verschillende libellen en kikvorsachtigen. De steenuil is al op de site aanwezig en hopelijk blijft dat ook in de toekomst zo.

Naast het Groen en Blauw Huis zijn verschillende partners betrokken bij de herdynamisering van dit waardevolle ecosysteem, dat er erg vervallen bijlag: Natuurpunt, Nos Pilifs, die de herinrichting verzorgde, en Natagora, die voortaan zal instaan voor het extensief beheer.

Om deze biodiversiteit te beschermen, is hulp meer dan welkom!