Maison verte et bleue Groen en blauw huis
Een plek van ontdekking en belangenbehartiging voor duurzaam voedsel in het hart van Neerpede
fr nl

4 mei: Gierzwaluwenwandeling

Eind april, begin mei is het weer zover: onze zomerse gasten de gierzwaluwen komen weer aan in Brussel. Na hun tocht van zeven tot wel 10.000 kilometer hebben ze wel honger gekregen. De vijvers van Neerpede, met alle insecten die er boven vliegen, zijn een welkome stop om hun buik te vullen. Daarna trekken sommige vogels nog wat verder. Andere blijven in Brussel en zoeken ieder jaar hetzelfde nest terug op. Pas drie maanden later, halfweg juli, vertrekken ze weer naar het zuiden.

We nemen jullie mee voor een wandeling rond de vijver en hopen jullie te kunnen ’besmetten’ met "apodophoria" (het geluksgevoel wanneer je je eerste gierzwaluwen van het jaar ziet). Als het weer goed mee zit, kun je er wel honderd boven de vijvers zien jagen.

We vertellen jullie allerlei weetjes over deze fascinerende luchtacrobaten.
Als het weer heel erg tegenzit en de gierzwaluwen het laten afweten zijn er nog genoeg andere vogels die kunnen gezien worden: boerenzwaluwen, huiszwaluwen, watervogels,...

Dit is ook een gelegenheid om van een stukje Pajottenlandschap te genieten.

PRAKTISCH:

Afspraak op 4 mei om 19u voor het Blauw en groen Huis, Ketelstraat 1A - 1070 Anderlecht. Op 1 mei wordt deze wandeling ook georganiseerd, gegidst in het Frans.

De wandeling duurt officieel tot ongeveer 20u30, maar de weersomstandigheden hebben een invloed op hoe actief en aanwezig gierzwaluwen en de andere bovenvermelde soorten zijn. Daarom kunnen deelnemers die dat wensen nog langer met ons aan de vijver blijven, ev. tot het nacht wordt.

Reservatie en contact voor meer info: biodiv.apus@gmail.com
(Het is aangeraden om te reserveren. Dan verwittigen we makkelijker over er late wijzigingen zijn (b.v. ivm de weersomstandigheden).

Organisatie: Gierzwaluwenwerkgroep van Natuurpunt Brussel, ism het Blauw en groen Huis.